søndag 2. september 2012

Jakob og Neikob - andre bok

Kari Stai si bok "Jakob og Neikob: Tjuven slår tilbake" er den andre boka om de to vennene der den ene sier "nei" mens den andre sier "ja".

For å snakke om andre bok, så må jeg nesten fortelle litt fra den første. I "Jakob og Neikob" er de to vennene frustrerte over hverandre. Jakob sier alltid "ja" til alt, slik at huset hans fylles opp av alskens skrot. Neikob sier alltid "nei", og derfor blir han aldri med på det som er gøy. Heldigvis lærer Jakob seg hvordan han skal få Neikob med seg. Han sier rett og slett: "Du sier vel ikke nei til en bolle/en tur med bilen?" Og dermed kan de to dra ut i verden der de opplever mange spennende  og skumle ting. Blant annet møter de en tyv som prøver å stjele bilen deres. Det er denne Tjuven som slår tilbake i bok nummer to.

Jakob og Neikob hører på radioen at en tyv har rømt fra fengselet og de bestemmer seg for å fange ham. Den bestemmelsen blir skjebnesvanger, for de finner Tjuven og Jakob, som fremdeles har ganske vanskelig for å si ordet "nei", blir utsatt for et identitstyveri. Tjuven lurer nemlig Jakob til å si ja til å bli malt i Tjuvens farger: gult og svart, og dermed blir Jakob arrestert av politiet. Nå er det opp til Neikob å redde vennen sin ut av fengselet.

Bøkene om Jakob og Neikob er like underholdene for voksne som for barn. Som i første bok så er ordspillet med Jakob og "ja" og Neikob og "nei" det som får ting til å skje. Jakob havner i fengsel fordi han alltid sier ja, tilogmed når Tjuven vil male ham gul. I andre bok lærer Neikob Jakob å si nei, i det minste til Tjuven, og og slik får Jakob til å sette noen grenser og ikke la seg utnytte.

Illustrasjonene er enkle og fine. Figurene ser ut som de er klippet ut. Fargene som er brukt er sterke, men ikke helt klare, slik at bildene virker litt gammeldagse, og nesten litt 70-tallsaktige - på en god måte.